• Header Winter

Houtsoorten

Lariks

Lariks is een naaldhoutsoort die qua constructieve sterkte niet onder doet voor fijnspar maar daarentegen veel geschikter is voor het verwerken buitenshuis omdat het een veel  hogere duurzaamheid heeft dan alle andere naaldhoutsoorten. Deze duurzaamheid is te danken aan de in het hout natuurlijk aanwezige terpentijnen. Deze zorgen ervoor dat rottingsbacteriën geen vat krijgen op de houtvezels. Het voordeel ten opzichte van geïmpregneerd hout is dat de terpentijnen overal in het hout zitten en niet alleen maar een paar mm. diep in het hout. Het is milieuvriendelijk en heeft een mooiere kleur. Het behandelen van Lariks is daarom ook niet noodzakelijk.

Lariks hout heeft als het vers gezaagd is een oranje / oker kleur en word door invloed van direct zonlicht (UV) binnen enkele jaren zilvergrijs / antraciet van kleur. Enkele toepassingsgebieden van oudsher zijn: Heipalen onder huizen in bijv. Amsterdam en Venetië, Scheepsmasten van zeilschepen, blokhutten in Alpenlanden, wand en dak schaliën (shingles), gebinten in schuren en boerderijen.

Europees eiken (inlands eiken)

Europees eiken is dé loofhoutsoort voor gebintwerk. Door zijn grote sterkte en duurzaamheid word eiken al eeuwenlang hiervoor ingezet. Europees eiken dankt zijn duurzaamheid aan het aanwezige looizuur dat er voor zorgt dat rottingsbacteriën geen kans maken. Europees eiken mag niet verward worden met Amerikaans eiken. Dit is namelijk een houtsoort die hier enkele eeuwen geleden geïntroduceerd is vanuit Amerika. Het hout doet qua sterkte niet veel onder maar is wat duurzaamheid betreft een stuk minder als zijn Europese soortgenoot en word daarom ook voor buitenwerk door ons sterk afgeraden.

Europees eiken heeft als het vers gezaagd is een lichtbruine kleur en word door invloed van direct zonlicht (UV) naar verloop van tijd zilvergrijs.  De toepassingsgebieden van Europees eiken zijn legio: Gebintwerk, kapspanten, bruggenbouw, scheepsbouw etc.

Herkomst

Duurzaamheid staat bij Limburg Hout hoog in het vaandel. Wij verhandelen daarom ook geen tropische hardhoutsoorten maar promoten het lokaal gekapt hout. De herkomst van ons Lariks en Eiken rondhout is maximaal zo’n 300km. vanaf de zagerij, voornamelijk Limburg, Ardennen en Eiffel.

  • Contact met Limburg Hout

    Contact met Limburg Hout

    Heeft u een vraag, of wilt u een vrijblijvende offerte ontvangen? Neem dan contact met ons op.

    Ga naar contact